“Okuldayız” Projesi Kapsamında ‘Bedenim Bana Ait’ Atölye Çalışması

Bildirim güçlüğü nedeniyle birçok çocuk istismarı vakası gizli kalmaktadır ancak bu istismarın olmadığı anlamına gelmez. Çocuğu bilinçlendirerek güçlendirmek en temel adımlardan biridir. Bu nedenle Maltepe Üniversitesi SOYAÇ ile Çekmeköy Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Okuldayız” projesi kapsamında ‘Bedenim Bana Ait’ grup çalışmasını yürütecek hemşirelik bölümü öğrencilerine Uzm. Gelişim Psikoloğu Ayşe Başak Erk tarafından uygulama eğitimi verildi. Bu eğitimi alan öğrenciler projede görevli psikoloji ve sosyal hizmet bölümü öğrencileriyle, hocalarının süpervizyon ve danışmanlığında 400 çocuğu beden güvenliği konusunda bilinçlendirmeye başlamışlardır.

3-8 yaş çocuklarına yönelik “Bedenim Bana Ait” etkinlikleri çocukların özel ve genel bölgelerini, iyi dokunuşlar kötü dokunuşları, sır kavramını ve “hayır” demeyi öğretmeyi hedef alıyor. Etkinlikler yaş gruplarına göre düzenlenir ve her çocuğun öğrenme stilinin farklı olabileceği bilinci ile görsel, işitsel, kinestetik olacak şekilde hazırlanmıştır. Oturumlar boyunca eğitmen rehberliğinde hikaye kitapları, drama etkinlikleri, modelleme ve uygulama kitapçığı üzerinden beden güvenliği kavramı çalışılır.

Etkinlik uygulaması ile birlikte çocukların kendi bedenleri tanımaları ve korumaları, nasıl yardım alabileceklerini konusunda rehberlik edilmiş olunur.